Historik

 


Det hela började med att Lasse Eriksson som ägde Kumlins Bilverkstad i Österfärnebo, tyckte det var synd att det fanns ett gäng ungdomar i bygden som mest hängde vid kiosken och inte hade något att göra på fritiden. Lasse själv är pappa till två ungdomar och hade vetskapen om att det inte ges mycket utrymme för tekniskt praktiska ämnen i grundskolan. Han gav då ett förslag till ungdomarna att de skulle få vara i hans lokaler en kväll i veckan och skruva med olika typer av motorer allt ifrån gräsklippar- till bilmotorer. Ett projekt var att bygga folkracebilar för att få både kunskap och kännedom om motorer och dess funktioner samt karosseri arbete som innefattar heta arbeten. Människor i bygden skänkte bilar till klubben som i annat fall skulle skrotas. Det blev en enorm succé bland ungdomarna och för detta utsågs Lasse till Årets Sockenbo år 2000.

Idag är Team Färnebo Mekarna en ideell förening med c:a 100 medlemmar varav ungefär 10 samlas varje mekarkväll för att umgås, meka och ha roligt. Tillgången till att kunna meka har gjort det möjligt för många att börja med motorsport. Mekarklubben har 3st folkracebilar som klubb-bilar som medlemmarna får låna fritt för att börja med eller prova på folkrace. Mini ålder är 15år utan vuxet sällskap för säkerhetens skull.

Våra mål är idag att öka verksamheten ytterligare med teoretiska kurser i heta arbeten, första hjälpen och förebygga alkohol i trafiken. En ny målgrupp är kvinnorna, att välkomna dem till klubben för att visa dem att man med enkla medel kan ex. byta tändstift själv.
Styrkan ligger inte i musklerna utan i rätt verktyg.


Folkrace historia

Man började köra folkrace i Finland 1977. Den kallades där "var mans klass".

1981 gjorde man försök med sporten i Sverige. Under detta första år kördes 2 försökstävlingar som visade ett väldigt lyckat resultat. Innan 1982 var till ändo hade man utvecklat ett reglemente och man kunde då professionellt tävla i sporten.

Under 1982 kördes inte mindre än 63 tävlingar och licenstagningen ökade lavinartat. Från början körde man på temporära banor (grushålor och liknande) men med takt med intresseökningen byggde man också permanenta banor. Idag är det endast ett flertal banor som är temporära. Exempel på sådana är backtävlings-banor. När man skapade sporten hade man vissa målsättningar som skulle uppnås, bl.a. att man inte skulle arrangera någon som helst form av rikstäckande mästerskap i Folkrace. Själva grundidén i sporten är ändock att vem som helst ska kunna delta.Du är varmt välkommen att göra ett besök hos oss!
Vi håller till bredvid 272:an mitt i Österfärnebo.

Öppet: Tisdagar och Torsdagar kl 18:00-21:00

Vill du stödja vår verksamhet?
Bli stödmedlem och sätt in 50kr på PG 401 45 76-5